Madagaskar (2012)

Madagaskar, het land van de vele soorten lemuren, de unieke flora en fauna en haar bevolking is met geen ander land te vergelijken en eigenlijk een continent op zich. Nergens vind je zoveel bijzondere inheemse dieren, bloemen, planten en bomen als op dit schitterende tropische eiland, de Galapagos van Afrika. Natuurlijk staat het eiland ook bekend om de productie van cacao, vanille en veel verschillende kruiden.

Madagaskar, het “Rode Eiland” genoemd vanwege de roodbruine aarde, is met een oppervlakte van ±592.000 km² (15 x Nederland) het op 3 na grootste eiland ter wereld (na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo). Het land heeft een unieke flora en fauna die zich deels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika, als gevolg van de geïsoleerde ligging als eiland. De bekendste dierengroep zijn de lemuren (halfapen), die alleen op dit eiland voorkomen. Andere bekende dieren die alleen op Madagaskar leven zijn de Madagascar Day Gecko’s (felgekleurde hagedissen), diverse soorten Kameleons, Tenreks en de Fossa (het grootste inheemse roofdier). Ook de diverse soorten Baobabbomen zijn kenmerkend voor het eiland. Door de centrale bergrug die over het eiland loopt kent Madagaskar een zeer afwisselend landschap.

Onze individuele rondreis hebben we via Ramartour (www.ramartour.com) geboekt. Zij hebben op basis van onze wensen een reis op maat samengesteld. Ons vervoer tijdens de reis bestaat uit een 4WD met privéchauffeur en een aantal binnenlandse vluchten.

We beginnen ons bezoek aan het eiland vanuit de hoofdstad Antananarivo, van waaruit we naar het zuiden rijden. Via de hooglanden rijden we verder zuidwaarts. Onderweg passeren we diverse mooie landschappen, van regenwouden tot droge savannes en van zandstenen canyons tot granieten formaties. Natuurlijk ontbreken Ranomafana NP en Isalo NP niet in ons reisschema. Hier is het af en toe wel klauteren geblazen, maar onze inspanningen worden zeker beloond. Daarna zijn we na een angstaanjagende binnenlandse vlucht in Morondava aangekomen. De perfecte uitvalsbasis om via de Avenue de Baobab en Kirindy NP het Tsingy de Bemaraha NP te bezoeken. Naast de vele lemuursoorten, zien we ook het grootste roofdier van het eiland de fosa. De toch naar de Grand Tsingy is pittig, maar zeker de moeite waard. Na ons een weg te hebben gebaand onder en door de messcherpe kalkstenen, genieten we een prachtig uitzicht! Na een bezoek aan dit ruige landschap rijden we weer terug naar de hoofdstad, van waaruit we onze reis richting het oosten vervolgen. Dit gedeelte is het paradijs wat kameleons en gekko's betreft, maar we zien ook de Indri Indri (de grootste lemuur). Zijn roep is van verre te horen. We bezoeken diverse parken en leggen veel dieren op de gevoelige plaat vast. Na een aanpassing van ons reisschema eindigen we onze reis in het noordwesten van het eiland, waar we na een bezoek aan Ankarafantsika NP relaxen in de kustplaats Mahajanga.

Madagaskar is een uniek land met zeer vriendelijke mensen. Het is echter ook een land dat veel armoede kent. Het is mooi te zien hoe inventief mensen zijn en met beperkte middelen hele mooie dingen maken. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteit, van "zandschilderingen" in glazen flessen tot van raffia gemaakte beestjes en van houten doosjes met geheime sloten tot miniatuurfietsjes. Helaas zorgt armoede en onvrede over de regering er ook voor dat de criminaliteit toeneemt, dus wees op je hoede en reis alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De natuur is prachtig, de vele soorten kameleons en gekko's kleurrijk en de diverse lemurensoorten vooral erg schattig. Een bezoek aan dit land is zeker een avontuur.