India & Nepal (2009)

Onze eerste reis naar Azië. De contrasten tussen de twee landen die we bezoeken zijn wel enorm groot. Daar waar je in India geen moment alleen bent en de handelsgeest van de inwoners onbeperkt is, is Nepal een oase van rust en vol vriendelijke mensen.

Natuurlijk bezoeken we de nodige moskeeën en tempels en maken we kennis met lokale tradities. De kamelensafari door de woestijn vind ik persoonlijk wel een leuke invulling van de tijd, waarbij je niet moet vergeten je goed vast te houden als het schip van de woestijn zich klaar maakt om te gaan varen… De prachtige kleuren van de kledij van de Indiërs fleuren je dag zeker op, al is het verbazingwekkend hoeveel heilige mannen hier rond lopen. We zijn getuige van de opname van een heuse Bollywood-soap en gaan naar een bioscoop “Indian Style” (een hele aparte ervaring). We bezoeken het Ladli project. Het project ondersteunt straatkinderen in Jaipur (> 100.000) met scholing en wasgelegenheden. Daarnaast zorgt de organisatie ervoor dat een gedeelte van de opbrengst op spaarrekeningen voor de kinderen wordt gestald, waarmee ze later een appartementje kunnen huren. Typisch Indiase toeristische trekpleisters zoals een bezoek aan het indrukwekkende bouwwerk van de Taj Mahal en een boottocht over de heilige Ganges ontbreken natuurlijk niet aan het programma.

In Nepal doen we in Chitwan NP een heuse olifantensafari en mag ik een olifant wassen (waarbij het de vraag is wie door wie gewassen wordt). Pokhara is een toeristisch dorpje in een prachtige omgeving. Hier kan ik het paragliden met uitzicht op het Annapurnagebergte echt aan iedereen aanbevelen. In Kathmandu wonen we een lijkverbranding bij en hoe luguber het ook klinkt, het is een mooie ervaring om dit van dichtbij mee te maken. De indrukwekkende Mount Everest zien we vanuit de lucht met een speciale vlucht van Buddha Air en als afsluiting van onze reis boeken we een hotelletje in Nagarkot van waaruit we kunnen genieten van de zonsopkomst bij Mount Everest. Van Nepal hebben we veel te weinig gezien. Hier zou ik graag nog een keertje terugkeren om met wat meer tijd van de prachtige landschappen te genieten.