Sri Lanka & Malediven (2018)

Na onze droomreis naar Brazilië was het moeilijk om een volgende bestemming te kiezen. Na lang dubben is het Sri Lanka geworden. Een bestemming die eigenlijk niet zo heel hoog op onze verlanglijst stond, maar waar ik wel veel goede verhalen over hoor. Naarmate ik me meer in het land verdiepte werd ik steeds enthousiaster. Ondanks dat Sri Lanka ook veel cultuur te bieden heeft, richten wij ons in eerste instantie op de natuur.

Vanaf Negombo gaan we via Sinharaja Rainforest naar Udawalawe NP, waar we onze eerste olifanten hopen te zien. Daarna reizen we verder naar Yala NP, de beste plek om luipaarden te zien. En tevens ook de plek die druk bezocht wordt en waar je moet rekenen op tientallen auto’s die je vergezellen als je een luipaard spot. Daarom willen we hetzelfde natuurgebied ook vanaf de andere kant (Kumana NP) bezoeken. Voor de meeste toeristen is dit te ver omrijden, dus we hopen hier een luipaard in een wat rustigere omgeving te kunnen spotten.

We volgen onze tocht naar het minder bekende Gal Oya NP, waar we overnachten in een kleinschalige lodge midden in het park. Hier zullen we op het grootste binnenlandse meer in Sri Lanka een boatsafari maken. Daarna trekken we de hooglanden in. Eerst naar Ella, waar we naar de 9 arches bridge wandelen. Deze brug heeft het decor van menige film gevormd en is erg fotogeniek. Na een wandeling naar Horton Plains en World’s End overnachten we in de Madulkelle Ecolodge. Deze is prachtig gelegen en met een beetje mazzel kunnen we hier ‘s ochtends genieten van een sprookjesachtige zonsopkomst.

Dan dalen we weer af en beklimmen we de spectaculaire Lion Rock. Vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Via een gamedrive door Minneriya NP, waar je grote groepen olifanten door het park ziet trekken, gaan we naar de kust. We overnachten in Nilaveli, wat een prima uitvalsbasis is voor een snorkeltocht naar Pigeon Island. Een pareltje aan de oostkust van Sri Lanka. Voordat we via Negombo het land definitief verlaten, maken we nog een laatste stop bij Wilpattu NP. Ook hier hebben we weer een redelijke kans om luipaarden in een rustigere omgeving te spotten. Hopelijk hebben we geluk en kunnen we dit prachtige dier, lekker relaxend op een overhangende tak, op de gevoelige plaat vastleggen.

Als afsluiter kunnen we nog een paar dagen relaxen en snorkelen op de Malediven. We hebben een mooi resort met goede housereef uitgezocht in de South Ari Atoll. Een plek waar je met een beetje mazzel walvishaaien kunt spotten. Zwemmen met een van deze vriendelijke reuzen staat al jaren op mijn verlanglijstje. Wie weet komt ook deze reis weer een droom uit...