IJsland (2008)

IJsland is een prachtig eiland met indrukwekkende landschappen. We maken een winterreis van een week, maar ook in de zomer schijnt het hier zeker de moeite waard te zijn. Een winterreis naar IJsland betekent ook dat je beperkt bent in welk gedeelte van het eiland je kunt bezoeken, want verschillende wegen zijn onbegaanbaar in dit seizoen. De IJslanders zelf treffen hun voorzorgsmaatregelen als je in de winterse kou de weg op gaat, want als je met pech komt te staan, kan het uren duren voordat iemand je komt helpen.

We ontdekken tijdens deze reis vooral de zuidkust van het eiland. Het ijsbergmeer Jökulsárlón is voor mij een absoluut hoogtepunt. Door het late daglicht ziet het dichtgevroren meer met ijsbergen er sprookjesachtig uit. Natuurlijk doen we ook de “gouden cirkel” aan (het nationale park Þingvellir, de actieve springbron Strokkur en de machtige waterval Gullfoss) en ontbreekt de “Blue Lagoon” niet aan ons bezoek. Helaas zijn we geen getuige van het Noorderlicht, maar hopen dit ooit nog eens samen te mogen aanschouwen.

De jaarwisseling vieren in Reykjavik is een bijzondere ervaring en het vuurwerk is echt spectaculair. Dat is pas een knallend begin van een nieuw jaar!