Canada (2013)

Canada is met een oppervlakte van ca. 10 miljoen km² (240 x Nederland) het op één na grootste land ter wereld en omspant hiermee een kwart van alle tijdzones van de wereld. De naam Canada is afgeleid van het indiaanse (oorspronkelijke bewoners) woord kanata, wat nederzetting betekent.

In Canada vindt je veel natuurwonderen, zoals de imposante Niagara Falls, de diamantblauwe gletsjers, de Rocky Mountains en de fjorden die diepe en smalle wiggen drijven in de kustlijn. Geen land op aarde heeft meer rivieren en zoetwatermeren dan Canada. Bijna 25 % van het totale aantal op aarde vindt je in Canada. Er zijn prachtige natuurgebieden en natuurparken te vinden, wat het land tot een ultieme bestemming voor een natuurvakantie maakt. De flora en fauna zijn erg divers: glooiende heuvels, besneeuwde bergtoppen, immense bossen, rivieren, lege grasvlaktes, vele meren en schitterende stranden aan de kust. Tot de fauna behoren o.a. de baribal, grizzly, poema, wolf, vos, eland, kariboe, wapiti en bizon, maar ook de orka, zalm en bultrug.

Wij beginnen onze reis in de provincie British Columbia. Na een bezoek aan Vancouver met zijn prachtige Stanley Park, steken we met de veerboot over naar Vancouver Island. Hier overnachten we in een charmante B&B in Tofino, van waaruit we het Pacific Rim NP kunnen ontdekken. Dit park is één van de beste plekken om beren te kijken in Canada en staat ook bekend om de migrerende walvissen. Het landschap en het kustgebied zijn schitterend om te zien: maagdelijk gematigd regenwoud, fantastische stranden en afgelegen eilanden. Daarna vervolgen we onze tocht naar Port McNeill, de uitvalsbasis om de orka’s en grizzlyberen in Knight Inlet te bezoeken. Ons bezoek aan Vancouver Island sluiten we af met een uitstapje naar Quadra Island, waar we lekker kunnen kajakken en als we geluk hebben zullen snorkelen met zalmen.

Weer terug op het vaste land gaan brengen we eerst een bezoek aan Wells Gray PP. Wells Gray is niet alleen bekend om zijn wildlife, maar ook om de vele mooie watervallen. Vervolgens rijden we de provincie Alberta in, op weg naar Jasper NP. Hier overnachten we in schattige cottages met open haard aan het prachtige Patricia Lake. Jasper is een nationaal park vol ruige natuur in de Rocky Mountains en staat bekend om het vele wild (dikhoornschapen, edelherten, bevers, elanden, sneeuwgeiten, rendieren, wolven, grizzlyberen en zwarte beren).

Via de Icefield Parkway vervolgen we onze route. Na een tussenstop bij de Athabasca gletsjer, waar we deze gletsjer van wel heel dichtbij gaan bekijken, komen we aan bij Lake Louise. Hier ontbreken dat fotogenieke Lake Peyto en Lake Moraine natuurlijk niet in ons reisschema, net als een bezoek aan Banff NP en Kootenay NP. Kootenay is één van de oudste parken in Canada. De naam van het park is te danken aan de Kootenay River, een van de twee grote rivieren die stromen door het park. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Marble Canyon en Paint Pots.

In de parken Yoho NP, Glacier NP en Revelstoke NP kunnen we naar hartenlust wandelen en genieten van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft. We sluiten ons bezoek aan het westen van Canada af met een bezoek aan Calgary.

Onze terugvlucht onderbreken we met een kort bezoekje aan de provincie Ontario. Toronto is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldbekende Niagara Falls. De stad zelf heeft ook voldoende te bieden: de CN Tower, een prachtige skyline en het Distillery District met zijn artistieke uitingen.