Verenigde Staten (2016)

Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Vele toeristen zijn ons al voorgegaan, maar nu gaan ook wij dit immense land ontdekken. En waar begin je dan? Wij hebben gekozen voor het Westen. Het was even puzzelen, maar het is ons gelukt om zoveel mogelijk nationale parken en andere highlights in één reis te combineren. We leggen aardig wat kilometers af (bijna 8.000 in 30 dagen), maar dan heb je ook wat!

Nadat we in Los Angeles aankomen, laten we deze stad al snel achter ons. Oké, eerst natuurlijk wel even naar de Santa Monica pier en de Baywatch huisjes aan het strand, maar dan gaan we er weer vandoor. Allereerst brengen we een bezoek aan Sequoia & Kings Canyon NP. Ik ben aangenaam verrast door de schoonheid van dit park. Natuurlijk kun je niet om de gigantische sequoiabomen heen, maar ook de route naar Kings Canyon NP is zeer de moeite waard. Vanuit Sequoia NP rijden we terug naar de kust. In Monterey bezoeken we het aquarium en rijden we de mooie 17 Mile Drive waar we zelfs een aantal zeeotters spotten. Via Highway 1 rijden we vervolgens langs de kust naar San Francisco. Uiteraard mag hier een bezoekje aan de Golden Gate niet ontbreken. Vanaf Marshall’s Beach heb je een prachtig uitzicht op de beroemdste brug van Amerika. San Francisco is een erg gezellige stad, met flinke hellingen (echte kuitenbijters). Vooral het sfeertje rondom de pier bij Fishermans Wharf is top. Kortom, een aanrader.

We laten de kust achter ons en rijden we naar Yosemite. Nagenoeg alle watervallen staan droog. Met de ene wegomleiding na de andere is het een aardige puzzeltocht om bij de gewenste highlights te komen. Een bezoek aan Glacier Point is absoluut de moeite waard, evenals de Valley View bij zonsondergang. Ik denk overigens wel dat het park meer tot zijn recht komt tijdens het voorjaar. Via de Tioga Pass verlaten we het park aan de oostzijde en brengen een bezoek aan Mammoth Lakes en Mono Lake. Dit laatstgenoemde meer kenmerkt zich door grillig gevormde kalksteenformaties. Zeer fotogeniek!

Op weg naar Las Vegas rijden we door Death Valley. Het is meteen duidelijk waar de naam aan te danken is. Er is hier weinig wat kan overleven. Desondanks is het er ontzettend mooi. De route naar Artists Palette is erg kleurrijk en het uitzicht bij Zabriskie Point is top! Tja, en Las Vegas? Een grote kermisattractie! Volgens mij gaat hier geen dag voorbij zonder rondlopende bruidjes die door een of andere reïncarnatie van Elvis worden getrouwd. Alles is zwaar "over the top", maar ook wel weer leuk om een keer gezien te hebben. En vergis je niet in de afstand. Wij dachten "even" de Strip af te lopen. Dat bleek een avondvullend idee.

We vervolgen onze weg naar Bryce Canyon NP. Dit is echt een van mijn favoriete parken. Er zijn diverse mooie uitzichtpunten, maar mijn favorieten zijn Fairyland Canyon en Sunrise Point. Dit laatstgenoemde punt is een aanrader om de zonsopkomst te bekijken (vrij voor de hand liggend met zo'n naam natuurlijk). De zon kleurt het gesteente dan extra mooi oranje en als je geluk hebt zie je de lichtstralen door de ochtendmist schijnen. Vergeet niet om je warm aan te kleden, want overdag kan het hier dan wel aardig warm zijn. 's Nachts zijn temperaturen rond het vriespunt geen uitzondering. Als je er dan toch bent voor de zonsopkomst, maak dan gelijk van de gelegenheid gebruik om de Queens Garden Trail te lopen. Zeer de moeite waard!

De mooiste plek waar we deze reis verblijven is de Zion Mountain Ranch. Hier verblijven we in een ruime houten blokhut met uitzicht op een weide met bizons. De perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Zion NP. Hier kun je mooie wandelingen maken, zoals de Canyon Overlook Trail (is af en toe wel een beetje zoeken), de Kayenta Trail en natuurlijk Angels Landing (een zware uitputtingsslag en zeer druk bezocht). We laten Zion achter ons en rijden naar de Grand Canyon. Deze bezoeken we van de noord- als de zuidzijde. Beide kanten hebben hun eigen charme, maar de zuidzijde is in mijn ogen de meest fotogenieke. Het is er wel ontzettend druk, maar als je vroeg erop uit trekt, kun je in alle rust genieten van deze mooie omgeving.

Op weg naar Page maken we een stop bij de Horseshoe Bend. Dit is weer zo’n prachtig plaatje. Je moet er wel een klim door de zinderende hitte voor over hebben en geen last van hoogtevrees als je tot op de rand wil gaan. Page is een prima uitvalsbasis voor een aantal mooie dagtripjes. Zowel Antelope Canyon als de Coyote Buttes staan op het programma. De Antelope Canyon is alleen met een excursie te bezoeken. Wij hebben gekozen voor een phototour. Die is niet goedkoop, maar iedere cent waard! De mannen moeten hard werken om alle andere toeristen weg te houden als wij de tijd krijgen om van alle mooie plekjes foto’s te maken. Nadeel is dat iedere deelnemer zijn eigen spiegelreflex en statief bij zich moet hebben. Bij de andere tours wordt je echter als vee door de canyon geleid, terwijl wij voldoende tijd en gelegenheid krijgen om ervan te genieten. We bezoeken de Upper Antelope Canyon ’s ochtends en net als we onze tour hebben afgerond wordt de canyon gesloten vanwege het slechte weer. Hier kunnen flashfloods voorkomen, dus ze kunnen het risico niet nemen. Jammer, want we hadden ook nog graag de Lower Antelope Canyon bezocht, maar deze tocht valt dus letterlijk in het water. Wil je de Coyote Buttes bezoeken, dan moet je maanden van tevoren in actie komen en heel veel geluk hebben. De loterij voor North pakte niet gunstig voor ons uit, maar we hadden wel het geluk om een permit voor South te bemachtigen. En dan wil je deze lang gekoesterde droom gaan beleven en dan is het net een van die uitzonderlijke dagen dat het wat betreft weer niet verantwoord is om het gebied te bezoeken. You have got to be kidding me! Twee dagen op rij slecht weer in Page, dat is vrij uitzonderlijk. Balen!

Onderweg naar Moab maken brengen we een bezoek aan Monument Valley. Het is zeker de moeite waard om de valley drive te doen. De weg is vrij slecht, maar als je met beleid rijdt, dan is het goed te doen. De indrukwekkende rotsen zijn het mooist als de zon ze een mooie rode gloed geeft. Hetzelfde geldt overigens ook voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in Arches NP. De mooiste bezienswaardigheden in dit park zijn wat mij betreft de Landscape Arch en de Delicate Arch. Wil de deze laatste bezoeken, kies dan wel voor de wat uitdagendere route. Je kunt dan tot bij de Arch komen en van daaruit genieten van een prachtig uitzicht. Vanuit Moab maken we ook nog een uitstapje naar Canyonlands. Het grootste gedeelte van het park is moeilijk te bereiken, maar de Mesa Arch en Green River Overlook liggen in het gedeelte “Island in the Sky” en kunnen wel goed bezocht worden.

Yellowstone NP hebben we als absolute topper tot het laatst bewaard! Via Swan Valley, 's ochtends in een mysterieuze mist gehuld, en Grand Teton NP rijden we er naartoe. Dit is echt een mooie route om te rijden! Grand Teton is overigens een park waarvan je de schoonheid niet moet onderschatten. Jenny Lake is vanaf het hoger gelegen viewpoint een plaatje. Oxbow Bend mogen we in prachtige herfstkleuren bewonderen. Dit is echt genieten! Yellowstone is immens groot en net voordat wij er kwamen werd het park door bosbranden geteisterd. Gelukkig hebben we er niet veel hinder van ondervonden. Het park bestaat uit verschillende regio's. Het geysergedeelte is waarschijnlijk het meest bekende. Hoogtepunten hier zijn de Grand Prismatic Spring, de Morning Glory Pool en de Grand Geyser. Wij hadden het geluk om deze geiser in actie te zien en vonden deze veel mooier dan Old Faithful. Maar ook het gedeelte bij Mammoth Springs is de moeite waard. Natuurlijk is een bezoekje aan Lamar Valley, de plek om wildlife te spotten, een absolute must. Helaas geen wolven of beren, maar wel coyotes, elk en pronghorns. Reken er ook op dat je iedere dag wel ergens te maken krijgt met een zogenaamde buffalojam. Een file veroorzaakt door overstekende bizons. De leukste file waar ik ooit in heb gestaan!

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan dit prachtige avontuur. Ik kijk terug op een afwisselende reis die ik iedere natuurliefhebber kan aanraden!