Nieuw-Zeeland (2006)

Nieuw-Zeeland... Een bestemming die al jaren bovenaan mijn verlanglijst staat en ik nu eindelijk kan ontdekken!

Het land is uitermate geschikt om zelf te ontdekken, maar aangezien ik vrijgezel ben op het moment dat ik deze reis maak, kies ik voor een groepsreis. Begeleid door een uitstekende gids die iedereen graag optimaal wil laten kennismaken met al het moois dat het land te bieden heeft. Gelukkig is er ook een goede klik met een aantal reisgenoten (zoals je al op de homepage hebt kunnen lezen) en dat maakt een reis natuurlijk alleen maar beter. Nieuw-Zeeland zou je kunnen samenvatten als de wereld in het klein. Er is zoveel variatie in landschap op relatief korte afstand, van gletsjers tot nevelwouden, van besneeuwde bergtoppen tot spuitende geisers en van prachtige bountystranden tot vulkanische landschappen. Een land waar je niet uitgekeken raakt, je nooit hoeft te vervelen en de vriendelijke kiwi's je verblijf nog aangenamer maken.

Na een korte stop-over in Kuala Lumpur, komen we aan in Nieuw-Zeeland, waar het echte avontuur begint. Op het Noordereiland is het genieten van een wandeling naar Cathedral Cove, waar de eindbestemming een idyllisch bountystrand is. De prachtige kleuren van het vulkanische landschap in Wai-O-Tapu blijven fascineren en als je de kans hebt dan is de Tongariro zeker de moeite waard om te doen (al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik me dit uit mijn hoofd heb laten praten, waar ik ongelofelijk veel spijt van heb). Natuurlijk maken we ook kennis met de oorspronkelijke bewoners van het land, de Maori's. Zij noemen hun land 'Aotearoa', wat zoveel betekent als 'land van de lange witte wolk'. Tijdens de Maori-stay maken we kennis met hun cultuur, bewonderen de prachtige tatoeages, proeven de hangi en dansen de traditionele haka.

Op het Zuidereiland mag je het zwemmen met wilde dolfijnen niet aan je neus voorbij laten gaan. Ik heb al vaker met dolfijnen gezwommen, maar de ervaring om tussen een grote groep wilde dolfijnen te zwemmen, die nieuwsgierig en enthousiast de interactie met je aangaan, geeft je het ultieme gelukgevoel. Onderweg maken we vele leuke wandelingen. Een bijzondere is die over de Fox gletsjer, waar we een helihike maken. Met een helikopter word je op de gletsjer gedropt, waarna je met stijgijzers onder over de gletsjer loopt en prachtige kleuren en vormen kunt ontdekken. Ook de wandeling bij Lake Matheson is zeker de moeite waard. Als je een beetje geluk heb met het weer, dan is het duidelijk waarom dit prachtige meer het spiegelmeer wordt genoemd. De skydive boven Lake Wanaka is ook wel letterlijk een hoogtepunt te noemen. Het uitzicht is prachtig: helderblauw water omringd door besneeuwde bergtoppen. En dan de vrije val, waarbij je met een snelheid 200 km/uur naar beneden valt. Wat een adrenalinekick! Als je dan nog levensmoe bent, kun je nog altijd gaan River Boarden, bungeejumpen en Jet Boaten. Een rustigere boottocht kun je in de Milford Sound maken. Het landschap hier is op z'n minst indrukwekkend te noemen, zeker als er wat spookachtige mist hangt. In Te Anau is een korte bioscoopfilm te zien, waarin de verschillende seizoenen in de Fiordlanden wel erg mooi in beeld zijn gebracht. Zeker een aanrader als je in de buurt bent.

Als je van prachtige landschappen en spannende activiteiten houdt, dan is Nieuw-Zeeland een land dat je zeker moet bezoeken. Een van de weinige bestemmingen, waar ik zeker nog een keer naar terug wil keren en misschien op termijn naar wil emigreren.