Bolivia (2020)

Bolivia is een bestemming die vaak bezocht wordt in combinatie met Peru. Beide landen hebben echter zoveel moois te bieden, dat het zonde is om alles in één reis te proppen. Dus blijft Peru op het verlanglijstje staan en wordt het Bolivia. Bij het plannen van de vluchten merk je al dat Bolivia nog niet zo massaal bezocht wordt. Rechtstreeks naar Bolivia vliegen is namelijk geen optie. Via een zeer lange overstap in Lima vliegen we naar Santa Cruz. Daar zullen we hopelijk nog een paar uurtjes slaap kunnen vatten alvorens we aan de rit naar Amboro NP beginnen en hopelijk onderweg wat wildlife kunnen spotten. In dit prachtige park zullen we overnachten en van een schitterende natuur genieten. Vervolgens rijden we weer terug naar Santa Cruz van waaruit we met het vliegtuig naar Sucre gaan. Sucre staat bekend om zijn mooie witte bouwwerken met rode daken. Als het zonlicht erop schijnt is de stad op z’n mooist. Met auto en chauffeur gaan we naar Tupiza waar we als echte cowboys te paard de omgeving gaan verkennen om vervolgens een 5-daagse route bij de zoutvlakte en vele mooi gekleurde meren bij Uyuni gaan ontdekken en natuurlijk in een zouthotel slapen. Uyuni is een van de plekken die de meeste toeristen wel weten te vinden, maar hopelijk is het door de uitgestrektheid niet te druk. Voordat we het oerwoud in gaan, bezoeken we eerst Sajama NP. Dit park staat bekend om zijn geisers en indrukwekkende vulkanen, die vooral in de ochtendkou op z’n mooist zijn.

Dan gaan we toch echt de jungle in. Via La Paz vliegen we naar Rurrenabaque, waar dit avontuur start. Eerst een aantal dagen een pampatour, waar we hopelijk de schattige capibara’s, rivierdolfijnen en met heel veel geluk ook een indrukwekkende anaconda zullen spotten. Na weer een nachtje Rurrenabaque vertoeven we enkele dagen in Madidi NP. Dit is amazonegebied. Vol met wildlife, maar altijd de vraag wat je gaat zien. Het overnachten in een regenwoud is echter altijd spectaculair. Niet alleen vanwege de enge beesten die je op je kamer kunt vinden, maar vooral ook omdat het oerwoud ’s nachts echt tot leven komt.

Onze reis sluiten we af met een privé boottocht op het Titicacameer, waar we een bezoek brengen aan enkele mooie eilandjes en al wandelend van het landschap genieten. Het Titicacameer is het hoogst gelegen meer ter wereld en bekend om zijn drijvende eilanden. Deze schijnen echter het mooiste te zijn vanuit de kant van Peru, dus dat doen we een andere keer wel. Na nog een extra dagje La Paz zit het avontuur er weer op en kunnen we aan de lange terugreis beginnen.

Het was allemaal geregeld en we keken er ontzettend naar uit. Helaas is door de uitbraak van de Covid-19 pandemie reizen niet mogelijk en is deze prachtige reis geannuleerd. Zo jammer! Een jaar niet gereisd is een jaar niet geleefd, maar helaas valt dit ver buiten onze invloedsfeer, dus we hebben ons er maar naar te schikken. Hopelijk kunnen we deze prachtige reis in de toekomst toch nog een keer maken, want het land is zeker de moeite waard!