Ecuador & Galápagos (2008)

De belangrijkste reden om deze reis te boeken is het bezoek aan de Galapagos Eilanden. Het bezoek aan Ecuador kent echter ook zijn hoogtepunten. Na ons korte bezoek aan de hoofdstad, gaan we naar Cuyabeno NP. De amazone staat bekend om zijn overweldigende natuur en rijk dierenleven, dus het is een geweldige ervaring om hier te verblijven. Ook ’s nachts is de jungle erg indrukwekkend. Uiteraard brengen we ook een bezoekje aan de markt in Otavalo, wandelen we in Maquipucuna reservaat en bezoeken la Mitad del Mundo.

De beklimming van de Cotopaxi en de Chimborazo zijn letterlijk hoogtepunten van de reis. De ijle lucht en steile hellingen maken het er niet makkelijker op, maar als je de uitdaging aangaat, krijg je een ware kick als je boven bent. Zeker doen dus!

In Baños kun je me wat geluk de actieve Tungurahua vulkaan vuur zien spuwen. Wil je eens wat anders, dan kun je natuurlijk altijd nog een boa constrictor in je nek laten kruipen. Ga je liever op de culinaire tour, dan kan ik je een etentje in de Zwitserse Bistro zeker aanbevelen.

De treinrit naar de Nariz del Diablo is erg bekend omdat de trein door de steilte van de helling op sommige punten alleen maar door middel van voor- en achteruitgaande beweging zigzagsgewijs naar beneden kan.

Cuenca is voor velen de mooiste stad van Ecuador. Ondanks dat ik het redelijk westers vind, is de kathedraal met azuurblauwe koepels een prachtig plaatje dat je gezien moet hebben. Ook is het leuk om hier de bloemenmarkt te bezoeken, waar je prachtige Ecuadoriaanse rozen kunt kopen. Ook kun je van hieruit een keramiekfabriek en panamahoedenfabriek bezoeken.

El Cajas NP moet je zeker bezoeken! Het park is bekend om zijn ruige, onaangetaste páramo-landschap met daarin verspreid zo’n 235 kleine meertjes en ligt op een hoogte van tussen de 3500 en 4200 meter. Het landschap is prachtig en nodigt uit om heerlijk in te wandelen. Er zijn veel verschillende soorten planten en mossen. Tevens zie je hier puya’s (een bromeliasoort met mooie blauwe bloemen en een lekker zacht omhulsel).

De verwachtingen over de Galapagos Eilanden waren hoog gespannen. De werkelijkheid? Tja… die is nog beter! De eilanden zijn ongelooflijk mooi en het is zo bijzonder dat je zo dichtbij de dieren kunt komen die zich niks van je aanwezigheid lijken aan te trekken. Je kunt zelfs met een aantal speelse zeeleeuwen de interactie aangaan. De eilanden zijn erg verschillend en blijven je verbazen met hun schoonheid. Natuurlijk ontmoeten we de lokale beroemdheid Lonesome George. Maar ook de onderwaterwereld is hier prachtig; veel soorten tropische vissen, zeesterren, roggen, haaien, etc. Hier is het echt genieten van de natuur in pure vorm. Een tip: als je de kans hebt, kies dan voor het overnachten op een klein schip (maar wellicht wel iets beter dan het onze), want dan ga je met kleinere groepen aan wal en kun je optimaal genieten van de rust en schoonheid van de eilanden. Je waant je af en toe helemaal alleen op een onbewoond eiland, omringd met prachtige flora en fauna, genietend van een lekker warm zonnetje op je gezicht. Wie wil dat gevoel niet ervaren?