Patagonië (2010)

Als je van landschappen houdt, dan is Patagonië een bestemming voor jou! Bereid je wel voor op lange reisdagen in uitgestorven landschappen…

Wij beginnen onze reis in Santiago. De wandeling in Huerquehue NP met uitzicht op de Villarrica vulkaan en leuke picknickspots bij een van de meren is zeker de moeite waard. Pucón is ook een goede uitvalsbasis voor een canopytocht, al is deze niet zo spectaculair als in Costa Rica. We trekken via de Tromen-pas de grens over met Argentinië en reizen verder langs het Lanín-park, met rotsachtige bergen, meren en besneeuwde toppen. San Martín de los Andes is een schilderachtig, gezellig plaatsje in een bijna Zwitsers aandoend landschap van bergen en meren. Het chocoladewinkeltje “Smaken” van een Nederlander is zeker een bezoekje waard.

De route wordt verder vervolgd via de zeven-meren-route, met verschillende viewpoints met prachtige uitzichten op de meren te midden in bergachtige landschap. Puerto Madryn is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Peninsula Valdés, waar je zeker moet whalewatchen en het schiereiland verder kunt ontdekken waarbij je met een beetje geluk zeeolifanten, guanacos, mara’s (typische pampa-haas), nandu’s, albatrossen en Magelhaen pinguïns ziet. Ook kun je van hieruit naar Punta Tombo, waar je bijna struikelt over de komische pinguïns.

In Ushuaia zie je de boten klaarliggen die naar Antarctica gaan. Helaas is dat nu nog even niet in ons verschiet, maar is het voor ons een goede uitvalsbasis om naar Tierra del Fuego NP te gaan. Hier kun je prachtige wandelingen maken, maar hou rekening met de wisseling van het weer. Ook de boottocht over het Beaglekanaal, met aan de linkerzijde Argentinië en de rechterzijde Chili is de moeite waarde. Tijdens de boottocht maak je verschillende “stops” bij het Isla de los Lobos (zeeleeuwen), het Isla de los Pajaros (aalscholvers), de Faro (vuurtoren) en het Isla de Pinquines (Magelhaen pinguïns en Gentoo pinguïns). Erg leuk!

Torres del Paine NP is wel een van de hoogtepunten van deze reis. Prachtige meren die helderblauw kleuren van het smeltwater en natuurlijk enorme bergketens zoals los Cuernos en de Torres del Paine. Ook El Chaltén NP is een bezoek meer dan waar. De Cerro Fitzroy en de Cerro Torre zijn kenmerkende elementen in het landschap. De gletsjerhike over de Viedma gletsjer is absoluut een topper!

El Calafate NP staat vooral bekend om de Perito Moreno. Tijdens de boottocht Todos Glaciares zien we diverse ijsbergen met prachtige kleuren blauw en in diverse vormen en maten in het water drijven en is de veel minder bekende Spegazzini gletsjer erg indrukwekkend.

We eindigen onze reis in Buenos Aires, waar een tangoshow niet aan je bezoek mag ontbreken.